Oppdragsgiver: egeninitiert
Hvordan kan vi skape en arena for å utveksle og bygge kunnskap og erfaringer innen byaktivisme? Hvordan kan vi som innbyggere ta i bruk kunstneriske og kreative verktøy og metoder for å bidra til å endre byen slik vi ønsker at den skal være?
Action City bygger på prinsippene bak "Retten til byen" (urban teori fra Henri Lefevbre og David Harvey) og bevegelsen “Reclaim the Streets”. De framhever vår alles rett til sammen å forme og transformere byene vi bor i, basert på behov og et ønske om en omdreining fra en by der kommersielle aktører og konsum i stor grad former omgivelsene våre, til urbane omgivelser som er mer åpne, inkluderende og med større innbyggerdeltakelse.
Mange bærer en drøm eller idé om å forandre byen eller sitt eget nabolag, men begrenses ofte i mangel på kompetanse til å gjennomføre den. Det kan for eksempel være et ønske om å etablere et hønsehus i nabolaget, lage et folkekjøkken eller uttrykke seg kunstnerisk eller politisk i det offentlige. Samtidig besitter kunstnere, arkitekter og designere på kompetanse til å materialisere ideer gjennom å visualisere, planlegge, bygge, forme og omforme våre fysiske omgivelser.
Nøkkelspørsmålet for Action City ligger ikke i hvilke alternativer som finnes, men heller hvordan vi kan realisere dem. Formålet med “skolen” er nettopp å formidle og omsette kunnskap og ideer til ulike ´actions´ - fysiske handlinger, kroppslige og kreative uttrykksmåter i offentlig rom; gater, parkrom, plasser, offentlig transport eller andre felles og offentlige rom i byens sentrum og nabolag.
Action City inngikk i programmet til Oslo Arkitekturtriennale (OAT) i to måneder høsten 2019. Tema for festivalen var "Degrowth", som også dannet den tematiske rammen for innholdet på aktivistskolen.