Oppdragsgiver: Oslo kommune Kulturetaten
Sted og tid: Stovner, 2019-2020
Team: Mads Pålsrud, Astrid Fadnes, Anja Bergersen
Leveranse: Medvirkningsprosess og rapport med forslag til driftsmodell og program for et nabolagshus
Stovner er en bydel med levekårsutfordringer og behov for møteplasser for flere typer grupper. Kulturetaten i Oslo kommune forvalter Øvre Fossum gård, et gårdsanlegg fra 1600-tallet, men de fleste bygningene er fra 1800-tallet. Gårdsanlegget ligger sentralt plassert, bare noen få minutters gange fra Stovner senter. Våningshuset har stått tomt i flere år, og det er ønsker både fra Kulturetaten og Bydel Stovner at stedet blir åpent for lokalbefolkningen.
Hvordan kan Øvre Fossum gård bli en møteplass for nabolaget på Stovner, og hvordan kan befolkningen involveres i prosessen?
I prosjektet gjennomførte vi en aktørkartlegging og på-gata intervjuer på flere lokale arrangementer. Med oss en trillebår vi hadde ombygd til en interaktiv stand. Vi kartla hvilke interesser, ressurser og behov som fantes i området, som gjorde det mulig å utkrystallisere noen temaer å utforske videre i tettere dialog med folk.
Et verksted med både lokale organisasjoner og naboer ble gjennomført i det tomme våningshuset. Arrangementet hadde som mål å gi en etterlengtet følelsen av at noe endelig skjedde på stedet, som ble gjenspeilet i innrammingen og opplevelsesdesignet. Et bredt mangfold var representert både i alder og kulturell bakgrunn, og deltakerne utarbeidet et felles verdibilde, og jobbet med de ulike temaene.
Basert på innspill og innsikter fra hele prosessen dreide våre anbefalinger seg først og fremst om å benytte muligheten til å utforske Øvre Fossum gård som en bærekraftig lokal møteplass. Flere unike forutsetninger i både stedet og i aktører i nabolaget både når det gjelder økologisk og sosial bærekraft gir grobunn for dette. Vi kom også med konkrete anbefalinger til en modell som drifter og organiserer stedet som et offentlig rom både inne og ute.