Oppdragsgiver: DOGA — Design og Arkitektur Norge
Sted og tid: Oslo, Tromsø og Trondheim, 2020-21
Team: Mads Pålsrud, Chris McCormick/DOGA (prosjektleder), Cecilie Sachs Olsen/OsloMet, Siri Holmboe Høibo/DOGA, Ingvild Brox Kielland/2020X
Leveranse: Metode for deltakelse i framtidsscenario-arbeid, layout og illustrasjon i rapport. Last ned her.
DOGA utvikler metoder for å sikre en innovativ og bærekraftig utvikling av steder, både for nåværende og kommende generasjoner. Koronakrisen forsterket behovet for nye metoder for å kunne planlegge under usikkerhet.
I 2019 hadde DOGA to prosjekter som utforsket framtiden, Framtidslaboratoriet og Framtidsfabrikken. Prosjektene tok i bruk ulike metoder og kom fram til ulike resultater for hvordan år 2040 kunne se ut. Erfaringene fra prosjektene var utgangspunkt for Rurale Framtider.
Rurale framtider tar utgangspunkt i framtidens innbyggere: ungdom. I rapporten «Medbestemmelse Millenials» ble det avdekket at kun 7% av dagens millennials (innbyggere mellom 25-38år) opplever stor grad av påvirkning på bostedet sitt. Samtidig ser prosjektet på framtiden til distrikts-Norge. Viktig verdiskapning skjer over hele landet, men å ha nok kompetent arbeidskraft er essensielt. Å skape attraktive steder, og se steds- og næringsutvikling i en sammenheng er da en nøkkel.
Les mer om bakgrunnen for prosjektet her.
Hvordan kan vi utvikle en metode for framtidsscenarioarbeid som involverer og engasjerer ungdom og andre innbyggere i prosessen?
DOGA hadde ledelse på prosjektet, som bestod av flere workshops med blant annet Ungdommens distriktspanel og 2020X. Sistnevnte er et prosjekt som involverer ungdom i Nord-Norge i å gi innspill til hvordan man utvikler nordområdene.
Prosessen tar utgangspunkt i eksisterende scenario-metodikk, men la også vekt på å teste ut og eksperimentere med nye metoder og kunstnerisk praksis. Skuespillere ble involvert i å spille ut ulike fremtidsscenarier som ble utviklet av deltakerne i prosjektet. Det Berlin-baserte byrået Knoweaux var også involvert, og har lånt noe av sitt tankesett.
Resultatet ble en metode med tre moduler. Les mer om og last ned første utkast av metoden her.