Kunde: selv-initiert
Tid og sted: Grønland, Oslo, 21. april 2018
Team: Mads Pålsrud, Tabea Glahs, Lauren Doherty, Zoe Rae
Leveranse: Konseptutvikling, dybdeintervju, kunstnerisk utforming, arrangementsproduksjon, design.
Hovedsamarbeidspartnere: Interkulturelt Museum, Omlek, JOY – Joint Organisation for Youth
Andre samarbeidspartnere: Julian Hallen Eriksen, KIGO Kultur i Gamle Oslo, Kjell Tore Innervik & Håkon Høgemo, Elise & Kamal, Sportsklubben Sterling and Sameiet Jensens Have.
Sponsorer: Områdeløftene Tøyen & Grønland, Interkulturelt Museum, Nille Grønland, Rema 1000 Grønland
Alle foto: Sébastian Dahl
Hvordan kan vi skape ikke-kommersielle rom og steder for barn i byen, og hvordan kan vi inspirere dem til å bruke offentlig rom på alternative måter?
Offentlig rom blir mer og mer preget av konsum, dominert av kommersielle aktører og budskap på ulike måter. Hvor offentlige er egentlig dagens offentlige rom i byen? Også barns hverdag er stadig mer preget av konsum. Integrerte betalingsordninger i spillapplikasjoner er blitt helt vanlig og den enorme lekeindustrien profitterer på barns økende ønske om flere og dyrere ting og leker. Dette påvirker både barns miljø og klima negativt. Gatelekfestivalens formål er å transformere og tilrettelegge det offentlige gaterommet til et sted for ikke-kommersiell lek og sosialisering for barn.
En hel lørdag stengte vi en av Oslobydelen Grønlands mest sentrale gater og fylte den med krittegninger, utendørslek og spill fra hele verden. I samarbeid med mange dyktige aktører fra Grønland og andre, tilrettela festivalen ulike leker og spill, som klinkekuler, bondesjakk, Gariir, arabiske Haft Sang, Gitta, paradis, Boksen går og lekebilbane. Det var også tradisjonell norsk musikk -og danseopptredner, gate-disco, drageverksted, slimverksted og gjenbruksleke-verksted med resirkulerte materialer og leker. Og vi hadde selvsagt vafler og is!
Som en del av forarbeidet til arrangementet, intervjuet vi lokale mennesker på Grønland om lek og oppvekst. Grønland er en av de mest mangfoldige områdene i byen, med folk fra Iran, Irak, Tyrkia, Pakistan, Somalia, India og flere andre land.
Alle gatelekene, både tradisjonelle norske og andre internasjonale utendørsleker, ble samlet i en liten publikasjon man kunne ha med seg hjem etter festivalen.